Advent 2017

Óbudán minden évszak tartogat valami kellemes meglepetést, de Advent idején a remek programokat csodás dekorációk is hangsúlyozzák.

Ilyenkor fényárban úszik a Fő tér, s mintha egy képeslap elevenedne meg. A korcsolyapályát szépen díszített pavilonok ölelik körül, s a levegőben sült gesztenye, kürtőskalács és fűszeres forralt bor illata vegyül a hatalmas fenyőfa illatával. Ettől már annak is ünnepi hangulata lesz, aki csak átsétál a téren.

Az ingyenes korcsolyapálya hónapokon át mágnesként vonzza a gyerekeket, a színpadon péntekenként egymást váltják a helyi közösségek fellépői, szombaton és vasárnap pedig neves művészek sokasága gondoskodik arról, hogy akár a hűvösebb napokon is felforrósodjon a hangulat. A látogatókra számtalan koncert vár, s hogy ne fogjon ki rajtuk, a cudarabb idő arról a táncházak gondoskodnak és a forró italok. S ha valaki megéhezik, annak sem kell aggódnia, mert finomságokban is dúskálhatnak a látogatók a gasztrosétányon.

Nehéz ellenállni a csábító látványnak, illatoknak s a szemfülesebbek akár a fa alá szánt ajándékot is megvehetik, vagy elkészíthetik. Nem véletlen, hogy a Mikulás is bekukkant minden évben, hogy fokozza az aprónép örömét.

Igazi vendégmarasztaló hangulat uralkodik, s bizony nem bánja meg az, aki a hétvégeken lecsippent magának néhány órát, hogy ne csak vásárlásból, takarításból álljon az ünnepi készülődés, hanem lelki ráhangolódásból is. Remek családi program a friss levegőn eltölteni ezt az időt, mert minden korosztály talál magának látnivalót. Míg a gyerekeket lessük fél szemmel az ódon körhintán, a fénykisvonaton, vagy az állatsimogatónál, addig észrevétlenül önti el a lelkünket a nyugalom. Ez a néhány óra úgy telhet el, ahogy mindig is szeretnénk élni, de nem hagy rá időt a munka és a folytonos rohanás. Itt a téren megáll az idő, megrohannak minket a régi karácsonyok emlékei, amikor mi siklottunk a jégen, sétáltunk a kirakatok előtt.

Vasárnaponként pedig ismert emberek gyújtják meg a gyertyákat a hatalmas adventi koszorún. Ahogy a hétvégéken is megvannak a fokozatok, úgy töltekezik a látogatók lelke a programokon is. Koncertek, táncházak sora gondoskodik róla, hogy unatkozni ne legyen időnk. Hol a saját gyermekeink, unokáink fellépésében gyönyörködünk, hol pedig neves művészek műsora szerez páratlan élményeket a négy hétvége során. S míg beszélgetve rójuk a köröket a pavilonok között, ezernyi ötletet kaphatunk az ünnepi menühöz, vagy az ajándékozáshoz. Lépten-nyomon barátokba, ismerősökbe botlunk, ami már önmagában is öröm, hiszen úgy érezhetjük magunkat, mint egy nagy családi ünnepen.

Eleinte szemlélődünk, számot vetünk az évvel, majd tervezgetjük az ünnep részleteit, míg az utolsó adventi vasárnapon a Betlehemes játék előtt utoljára csendül fel a Gyertyagyújtó ének, s a negyedik gyertya fellobbanása egyben azt is jelzi, hogy véget ér a készülődés, várakozás ideje, s akkortól már ki-ki a saját otthonában köszönti az ünnepet.

Ám addig számtalan meglepetés vár a látogatókra, akik mindig szívesen áldozzák a hétvégék egy részét arra, hogy ebben az ünnepi forgatagban megmerítkezve, öltöztessék ünneplőbe a lelkület.