Nana Vortex

December 10-én, vasárnap este, a Nana Vortex ad koncertet az Advent Óbudán műsorában.
A formáció tavaly októberben alakult, de a zenekar tagjait jól ismeri a közönség, hiszen valamennyien nevet szereztek már a szakmában az előző zenekaraikban.

Kaszap Atilla nem bízta a véletlenre a szupercsapat jövőjét, s jól sáfárkodnak azzal is, hogy ahogy a nevük is utal rá, egyfajta zenei örvényben elegyítik a stílusokat. A zenekar tagjai:
Jéger Dorottya – ének, Paár Julianna – ének (ex. Tárkány Művek), Bíró Szabolcs ‘Maszkura’ – harmonika, ének (Maszkura és a Tücsökraj, Goulasch Exotica), Kaszap Atilla – szaxofon, brácsa, ének (Folk Error, Goulasch Exotica, Budapest Nufolk Revolution), Szabó Dániel – cimbalom (Honvéd Táncszínház, Bazseva), Boros Gábor – nagybőgő (Maszkura és a Tücsökraj). Nem csoda hát, ha szinte azonnal jelentkeztek egy lemezzel, s egy év múlva megjelent a második album is. Ez utóbbi, az Aranylemez igazi csemege. A közel kétéves formáció és a 200 éve született Arany János közös szerzeménye.
– Bár a kezdetektől nyílt titok, hogy a zenekar nem kíván elköteleződni egyetlen stílus mellett, ez a lemez mégis sokakat meglepett. Honnan az ötlet? – kérdezem Kaszap Atillától a zenekar alapítójától.
– Az ihletadó maga az Arany-emlékév volt, de sokat köszönhetünk a Petőfi Irodalmi Múzeumnak is, ahonnan rengeteg segítséget és hiteles forrásanyagot kaptunk a munkánkhoz. Bizonyára kevesen tudták, hogy Arany János nem csak irodalmi műveket alkotott, hanem zenéléssel és zeneszerzéssel is foglalkozott. A Fő téri koncerten több dal is elhangzik majd az új lemezről, melyen csak kíséretet komponáltunk az eredeti dallamhoz, de szerepelnek majd a műsorban a régi kedvencek is.
– Négy dudás, akarom mondani négy énekes jól megfér egy színpadon?
– Nálunk igen, mert mindenki kellő figyelmet kap és persze lehetőséget arra, hogy megmutathassa az erényeit, hangszeres tudását. Maszkura például kifejezetten boldog attól, hogy olykor elmélyedhet a hangszerében, akárcsak én. A lányok pedig a hangszálaikkal zenélnek. Remélem, hogy rövidesen kiaknázhatjuk majd azt is, hogy nálunk minden adott egy izgalmas vokálhoz is.
– A Nana Vortex gyakori vendég Óbudán, van ennek valami különleges oka?
– Kettő is. Én itt lakom, így érthető módon szoros a kötődésem a kerülethez, s a második ok, hogy az itteni közönség nyitott a zenénkre és ez nagyon inspirálóan hat a zenekarra. Advent idején pedig van egy sajátos varázsa a Fő térnek, amiben fellépőként és közönségként is jólesik megmártózni. Sok szeretettel és muzsikával várunk mindenkit, s remélem sikerül nekünk is hozzáadni valamit ehhez a hangulathoz.

Vincze Mara